Als ik vertel over dat ik mijn geld verdien met iets dat ik makkelijk doe. Vragen stellen, wandelen en jou een spiegel voorzetten, dan krijg ik standaard commentaar. Wat mij opvalt, is dat die commentaar vooral van vrouwen komt. 

Ze vinden het mooi wat ik doe en ze hebben er respect voor. De andere kant is dat ze het raar vinden dat ik daar geld voor vraag. Ze vinden dat ik profiteer van de dood van Lennart.

– Je bent duur

– Zoveel ga ik niet in mezelf investeren

– Even met mijn man overleggen of ik dat wel kan betalen van onze spaargeld

– Nee daar is ons spaargeld niet voor bedoeld

– Heb je dat allemaal gedaan om zo te kunnen leven? Nee dat zou ik niet kunnen. (lees, ik ben niet bereid om…)

Om dan wel op vakantie te gaan om bij te moeten komen van een jaar op je tong bijten, op je tenen lopen met een lijf dat niet wil. Om de cyclus na de vakantie weer van voor af aan te beginnen. Om daarna wel aan mij te vragen hoe ik dat toch doe, maar er niet in willen investeren. Niet in tijd en niet in geld. Je investeert wel in google die je vitaminepillen van een drogisterij aanraadt en een zelfhulpboek waar je dan niet de boodschap uit gebruikt voor jouw dagelijks leven. Want gelezen is onthouden. En maar hopen dat het werkt. Of ooit gaat werken als de omstandigheden zich voor doen.

Vertaler

Dat mensen mij vragen hoe iets te veranderen of waarom iets zo is, is voor mij niet verrassend. Ik vertaalde als jong meisje al voor kinderen die geraakt waren door opmerkingen van anderen. Wat bedoelen ze ermee en wat kun je er wel en niet mee doen. 

Als klein meisje zag ik al het positieve in elk mens. Ook als dat een mens was die iets had gedaan dat super negatief was. Ik zag de waarom achter hun handelen. En zag daar vaak ook de oplossing bij. Toch heb ik hier toen niet mijn werk van gemaakt. Omdat ik hetzelfde dacht als jij.

Met iets dat makkelijk gaat, verdien je niet je geld. Om geld te verdienen moet je hard werken en een diploma hebben.

Onderwijs

Ik deed de LEAO, LMO en MEAO niet voor mezelf. Want, zo werd liefdevol gezegd, de Mavo daarvoor ben je niet goed genoeg en als ik de MEAO diploma zou hebben stond daar in ieder geval een baan tegenover. Mijn ouders hadden daarin gelijk. Ik heb nooit zonder werk gezeten. Ik was wel ongelukkig met dat werk. 

Ik leerde avond aan avond tot midden in de nacht voor die ene vijf en een half, want dat was een voldoende. Ik paste zo niet in het schoolsysteem. Een volhouder, dat was ik. Ik moest en zou laten zien dat ik het kon.

Doen wat wordt verwacht, heb ik heel lang volgehouden. Tropen jaren heb ik geleefd door te doen wat een ander van mij verwacht dat ik zou doen. Ongelukkig dat ik was. Ik pleegde met het volhouden roofbouw op mijn lijf. Iedere maand migraine. ’s Morgens met pijn mijn bed uitkomen. Eerder slapen dan mijn man.

Mensen helpen

Ik bleef naast mijn werk doen waar ik gelukkig van werd. Mensen helpen. Altijd de deur voor die ander open houden. Waar de ander door mijn gratis hulp flierefluitend door het leven ging, bleef ik constant moe en futloos achter. Ik had veel stress. Ik wist niet hoe ik aan mijn rust kon komen, zonder dat ik daarmee mijn partner, gezin en de ander tekort deed. Ik wilde er graag voor iedereen zijn.

Ik gaf heel veel van mijn energie weg, zonder zelf energie uit mijn werk te halen. Uit die rat race stappen lukte niet.

Ik kreeg waarschuwing naar waarschuwing, maar luisterde niet.  Tot Lennart overleed. Toen was het genoeg. Pas toen voelde ik, dit kan zo niet langer meer. Ik moet en wil gaan leven zoals dat voor mij goed is.

Uiteindelijk nam ik ontslag om mijn missie te gaan leven.

‘Leef je leven op jouw manier. Het leven is tekort om te wachten tot je pensioen met het doen waar je blij van wordt. Ongelukkig en niet tevreden zijn, daar ben je niet voor geboren.

Om gelukkig en tevreden te zijn, daar mag je wel iets voor doen. Zelluf. Je bent niet afhankelijk van de ander.’

Ik heb lang last gehad van het met de paplepel ingegoten: ik kan iedereen helpen syndroom. Het wereldverbeteraars-syndroom.

Tot ik de waarde van geld ging inzien. Want, hoe meer ik ging vragen, hoe groter de sprongen waren die mijn klanten gingen maken. Hoe minder vaak ze klachten aan hun lijf hadden en hoe groter hun geluk werd.

Daardoor ben ik anders naar geld gaan kijken. Want voor mij werkt het hetzelfde.  Sinds ik het mezelf waard vind om in mezelf te investeren, ervaar ik een enorme verbetering in mijn leven. Ik leef rustiger. Ben gezonder. Heb een beter passend leef ritme. 

Hoef niet meer alles in mijn eentje te doen en emotionele pijn alleen te dragen.

Ik heb een super fijne en liefdevolle relatie en dat effect zie ik terug in onze kinderen. Ik sta voor mensen klaar die dat echt kunnen waarderen en ontvangen. Ik heb geen pijn meer aan mijn lijf. En de migraine is helemaal verdwenen.

Geld verdienen betekent voor mij:

Nog beter worden in mijn vak, omdat ik nu investeer in topcoaches. Investeren in boeken, zodat ik mezelf blijf inspireren. Met geld kan ik naar events waar ik vroeger nooit naar toe zou gaan, omdat ik dacht dat het geld er niet was. Of ooit zou zijn. Met geld kan ik naar het theater, gezond eten en sporten. Wat allemaal bijdraagt aan mijn coachings. Aan mijn relatie en aan mijn kinderen. Met geld kan ik mensen inhuren die dan ook weer een fijner leven kunnen leven. Die mijn geld gebruiken om leuke dingen te doen. Om energie te halen uit dat wat ze doen. Met de BTW die ik betaal kan de staat mooie projecten ontwikkelen. Geld verdienen betekent dat ik mijn gezin kan geven wat ze nodig hebben. Geld verdienen betekent dat ik mijn missie leef. Meer mensen vertellen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven. Dat je afhankelijk opstellen van jou een slachtoffer van het leven maakt. Ik geloof dat hier teveel van zijn.

Geld verdienen helpt mij om meer mensen te bereiken. Met geld investeer ik in mijn boek. Geld verdienen kan ik het maximale uit mijn en jouw leven halen. Als ik geld verdien weet ik dat ik weer iemand heb geholpen om zijn of haar gezondheid te verbeteren. En als ik nog rijker word, dan kan ik geld gaan investeren ergens anders in de wereld. Aan scholing, voeding en geluk.

Met voor een dubbeltje op de 1e rang zitten en vragen, zeg ik jou: je bent het niet waard om in jezelf te investeren. En ik acht mezelf niet goed genoeg om in te investeren.

F*ck it. Jij en ik zijn het beide waard. De effecten van in jezelf investeren zijn groots. De efffecten van mijn begeleiding nog meer. Geld is slechts een uiting van hoe jij denkt en handelt. Het leert je iets.

Als ik jou vraag:

Als jij morgen wakker kunt worden en je kunt een leven leven zoals jij dat wilt. Je hebt minder stress of geen stress meer. Je hoeft geen dingen meer te doen die niet goed voor je zijn of waar je geen energie uit haalt. Je leeft zoals dat voor jou en je gezin goed is. Je kinderen komen daardoor lekker in hun vel te zitten. Je relatie gaat nog beter. Je kunt zijn met de mensen van wie je houdt. En je kunt in het weekend doen waar je zin in hebt. Ipv uit moeten rusten van weer een te drukke week. Het meeste drama en gedoe is uit je leven. Hoeveel is dat jou waard?

Door je te focussen op geld stinkt, geld maakt niet gelukkig, er staat geen geldboom in de tuin en alles is duur, ontneem je jezelf een leuk leven. Maak je jezelf slachtoffer van je eigen portemonnee.

Niet alles is duur. Met duur zeg je: je vindt het jezelf niet waard om in te investeren.

Geld maakt namelijk alles veel makkelijker. Geld maakt dat je kunt ruilen voor een leven met minder stress. Een huishoudelijke hulp kan inhuren. Je kinderen een studie kunt laten doen die ze echt leuk vinden.

Je hebt gelijk. Ik profiteer inderdaad aan de dood van Lennart. Om ervan te profiteren heb ik veel pijn moeten lijden. Heb ik geinvesteerd in mijn relatie, in opleidingen, boeken, events en coaches. Omdat ik pas wakker werd na de dood. Mijn kind heb moeten verliezen om te gaan doen waar ik goed in ben. Mensen inspireren en op weg helpen en daarmee de wereld een klein beetje mooier maken. Pas na de dood werd ik wakker en voelde ik mijn waarde voor deze wereld. 

Ik geloof dat het mijn taak is om jou wakker te maken nog voor jou hetzelfde moet overkomen. Nog voor je lichamelijk er doorheen zit. Scheelt weer google tijd en oplossingen uit een potje halen.

Al mijn klanten zitten minder bij de huisarts en de drogist. Omdat ze weten hoe de omstandigheden zelf te maken ipv te wachten.

Als ik rijk ben geworden door de dood van Lennart, dan weet ik dat veel mensen heb bereikt met het vertalen van waar ze mee worstelen. Dan weet ik dat het onderwijs mij heeft gevonden om leerlingen daar bij te helpen. Dan weet ik dat ouders mij hebben gevonden om ze te helpen hun kinderen te laten. En dan weet ik dat  ik meer mensen heb gezien die blijven hangen in gemis van liefde in de opvoeding, een liefdevol persoon, gezondheid en dat daardoor de wereld een beetje mooier is gemaakt. 

 

En nog veel belangrijker, als ik rijk ben geworden dan kan ik er zelf voor zorgen dat in alle mortuaria in Nederland een kinderkoel brancard staat. Een wens van mij die nog maar weinig heb gedeeld. Maar waarvan ik geloof dat het nodig is. Kleine overleden kinderen horen niet in een groot bed of brancard te liggen. Die mogen in een bedje of brancard liggen die bij ze past. Kosten, nog geen idee. Ik weet wel zeker dat het de nabestaanden helpt om hun rouw liefdevoller te beginnen. Wil je weten waar ik het over heb? In mijn boek waarvan de voorverkoop binnenkort start, vertel ik dit verhaal.